O simplă comparație între vopselele epoxidică și poliuretanică folosite la acoperirea pardoselilor de ciment

Hidroizolarea interioară
august 16, 2018

O simplă comparație între vopselele epoxidică și poliuretanică folosite la acoperirea pardoselilor de ciment

Clienții sunt adesea indeciși atunci când trebuie să aleagă între o vopsea epoxidică și una poliuretanică pentru acoperirea pardoselilor, iar sfaturile nu sunt întotdeauna de ajutor și asta pentru ca nu toți avem aceleași cerințe și exigențe.

Atât poliuretanul cât și epoxidul asigură acoperiri și protecții excepționale ale pardoselilor de șapa ale garajelor, parcărilor sau depozitelor și spațiilor logistice. Ambele protejează împotriva uzurii, împotriva petelor și degradărilor generate de scurgerile de ulei, sau de produse chimice și antiderapante aduse pe podeaua garajului sau a depozitului pe roțile vehiculelor. In plus, ambele vopsele ar trebui să aibă protectie UV și să reflecte eficient razele solare incidente pe suprafața lor. Ambele acoperiri se curăță ușor și dau un aspect plăcut pardoselii. Dar, în funcție de scop și de utilizarea pardoselii, cele două tipuri de vopsea oferă avantaje și utilizări distincte, unice.

Acoperirea epoxidică

Epoxidul este un polimer termosetat, adică un polimer rezistent la temperaturi ridicate. Pentru acoperirea, sigilarea, protecția pardoselilor de beton, sunt disponibile pe piață formulări pe bază de solvenți și formulări de vopsele ecologice, pe bază de apă. Formulările generice prezentate mai sus permit aplicări cu grosimi diferite ale stratului de vopsea, grosimi care pot varia de la 3 mm la mai mult de 10 mm, în condițiile unui conținut redus de volatile (COV), o aderență puternică la șapă și o aplicare ușoară. Dacă suprafața pardosealii de beton este pregătită corespunzător, fără praf, murdării sau depuneri friabile, acoperirea epoxidică va adera eficient la placă -dar acest lucru este valabiul pentru orice tip de acoperire. In cazul unei pardoseali vechi, vopseua epoxidică va aduce un aspect „revigorat”, „proaspăt” al podelei. Vopseaua va acoperi crăpăturile din șapa și va asigura un aspect neted, autonivelat.

Există desigur și formulări de vopsele pe bază de rășini epoxidice care conțin inhibitori ai acțiunii razelor ultra-violete. Cu toate acestea, învelișurile epoxidice au tendința naturală de „îngălbenire” în timp, mai ales dacă sunt expuse îndelungat la lumina soarelui sau sunt folosite pentru acoperiri de suprafețe exterioare. Este prudent să ținem cont de acest aspect la alegerea finisajul podelei.

Acoperirea poliuretanică

Poliuretanul este de asemenea un material termorezistent, termosetat, așa cum este și epoxidul și este considerat de mulți ca fiind un finisaj de înaltă performanță, cu calități excepționale. Uretanul și poliuretanul sunt două substanțe complet diferite, iar adesea, clienții se referă la ele în mod similar, desi din punct de vedere tehnic este complet inexact și inadecvat.

La fel ca și vopselele epoxidice și cele pe bază de rășini poliuretanice sunt realizate în diferite formulări. Dintre acestea însă, cea pe bază de poliuretan alifatic este opțiunea potrivită atunci când vine vorba de tratarea și protejarea pardoselilor garajelor, a depozitelor, a spațiilor logistice cu trafic auto intens.

Spre deosebire de vopselele epoxidice, acoperirile cu vopsele poliuretanice au grosimi de numai 2 – 3 mm și, în funcție de producător, doar 60% – 70% dintre ele sunt rigide, dure. Deși acoperirile cu vopsele poliuretanice sunt mult mai subțiri decât cele cu vopsele epoxidice, vopsele poliuretanice au o capacitate excepțională de acoperire și sunt mult mai flexibile.

După cum evidențiam mai sus, dintre formulările de vopsele pe bază de poliuretan, cea pe bază de poliuretan alifactic este cea mai flexibilă -cu mult mai flexibilă decât vopseaua epoxidică. Acesta este aspectul care face diferența între cele două tipuri de acoperiri, pentru că flexibilitatea este caracteristica care face vopseaua poliuretanică mai eficientă în absorbția șocurilor mecanice și mai rezistentă la abraziune. Din testele unor producători reiese clar că rezistența la uzură și la abraziune a acoperirilor poliuretanice raportată la rezistența celor epoxidice, este de 3:1. In plus, poliuretanul este mai tolerant la schimbările extreme ale temperatură, este mult mai rezistent la umiditate si la agresiunea substanțelor chimice, cu precădere a solvenților organici, cum ar fi clorura de metilen, componenta principală a decapanților.

Poliuretanul are, de asemenea, un avantaj clar față de epoxid în ceea ce privește stabilitatea UV. Expuse la soare, două suprafețe tratate cu vopsea poliuretanică și respectiv epoxidică, de-a lungul aceleiași perioade de timp, este posibil ca cea epoxidică să devină mai repede gălbuie, spre deosebire de cea poliuretanică care își va păstra nuanța originală.

Concluzie

Am putea sumariza cele de mai sus astfel:

O acoperire cu vopsea epoxidică va avea un strat mai gros și un finisaj autonivelant, frumos și neted. Vopseaua va umple crăpăturile inestetice de pe suprafața șapei, va ascunde zgârieturile și imperfecțiunile.

Acoperirea poliuretanică însă, va rezista mai bine în timp, nu se va îngălbeni și va avea o excepțională rezistență mecanică la șocuri și abraziune, datorită flexibilității și super-aderenței sale la sapă. Pardoseala își va păstra aspectul în timp și va asigura o podea cu un grad excepțional de rezistență la agenți chimici uzuali.

Iar dacă doriți să adăugați podelei un amestec suplimentar anti-alunecare, poliuretanul este mediul de utilizare preferat. Dacă doriți ca podeaua dvs. de garaj să aibă o suprafață fără alunecare sau o suprafață solidă, colorată, fără a fi nevoie să utilizați chips-uri de vopsea, poliuretanul vă va răspunde și va acoperi nevoile dvs..

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Gooogle Analytics

Folosim Google Analytics pentru a va oferi o cat mai buna experienta atunci cand folositi site-ul nostru.

gdpr,_ga,_gid,_gat,_gac_
Gooogle Analytics