P1 Coatings -Ghid de aplicare

HS Protect –film de protectie lichid aplicat in constructii
aprilie 10, 2019
HS Protect –film lichid pentru protectia pardoselilor
iulie 24, 2019

P1 Coatings -Ghid de aplicare

Ghid de aplicare P1 Coatings

P1 coatings este un sistem de vopsea de protectie auto compus din P1 Base -vopseaua exfoliabila aplicabila direct pe caroseria masinii, P1 Hypergloss -lac superlucios de protectie, bicomponent. Procedura de aplicare a componentelor sistemului P1 Coatings este identică cu cea a oricărei vopsele auto. Din acest motiv, pregătirea mașinii este o operațiune cheie pentru a obține o acoperire de calitate, iar degresarea și izolarea mașinii sunt operațiuni de maximă importanță. Izolați cu bandă adezivă toate suprafețele pe care nu doriți să le vopsiți, la fel cum ați face la aplicarea unei vopsele tradiționale. Rețineți însa că aplicarea trebuie făcută astfel încât să se acopere muchiile panourilor pentru evita astfel uzura prematură cauzată de frecări și lustruiri ale marginilor și muchiilor.

Pentru rezultate bune recomandăm ca înainte de aplicarea vopselei, să demontați ornamentele, emblemele, lămpile față /spate /lateral, mânerele portierelor, plăcuțele de înmatriculare etc., praguri, bandouri laterale etc., adică toate elementele prinse de caroserie.

Demontați sau acoperiți cu atenție chederele ușilor pentru a evita aplicarea vopselei, care va fi greu de îndepărtat ulterior. Unele ateliere de vopsitorie merg mai departe și demontează chiar, barele de protecție, capotele, pragurile, bandourile laterale, mânerele, oglinzile etc.

Jpeg

Jpeg

 

Degresarea

Curațați complet suprafața ce urmează a fi vopsită. Orice rest, reziduu, pată de ulei, smoală, rășină, murdărie, grăsime etc. Rămasă pe mașină va impiedica aderarea corectă a vopselei și va genera astfel desprinderea de pe suprafață, texturări, scurgeri etc., și va altera astfel aspectul final al mașinii. Rețineti că P1 Base este o vopsea ecologică, pe bază de apă, iar aplicarea ei pe suprafețe grase, pătate sau murdare cu silicon, ceară, gudron, sau cu alți compuși organici va face aderarea imposibilă sau problematică. Asigurati-vă că degresați bine toate colțurie, muchiile, sau suprafețele mașinii ce vor fi supuse frecărilor intense și repetate.

In general pentru această operațiune se poate folosi orice degresant pe bază de alcool izopropilic, sau orice degresanți pe bază de solventi organici, dar recomandăm produsul P1 Degreaser, un produs pe bază de apă. Aplicarea degresantului se face folosind o lavetă curată, de șifon, microfibră etc., sau dintr-un material trextil care nu lasă scame.

 

 

Utilizări de bază –exemplificări

Aplicarea numărului standard de straturi, iar consumurile sunt exemplificate pentru un autoturism clasă medie (Mercedes A-Classe 2015).

 

 1. Protectie transparentă –aplicare doar pe barele de protecție
  Produs Straturi /nr. aplicări Consum [Litri]
  P1  Base (transparent) 4 1
  P1 Hypergloss /Lac 2 0,5
  Total 6 1,5
 2. Protecție transparentă –aplicare pe toată mașina
  Produs Straturi /nr. aplicări Consum [litri]
  P1 Base (transparent) 4 4
  P1 Hypergloss /Lac 2 2,3
  Total 6 6,3
 3. Protecție și schimbarea culorii –aplicare pe toată mașina
  Produs Straturi /nr. aplicări Consum [litri]
  P1 Base (transparent) 1 1
  P1 Base -culoare nouă 3 3
  P1 Hypergloss /Lac 2 2,3
  Total 6 6,3

Observații

 1. Aplicați P1 Hypergloss în minimum 2 straturi pentru a asigura sigilarea corectă și completă a vopselei P1 Base.

Consumurile diferă masiv în funcție de tipul și dimensiunile mașinii.

 

Aplicarea P1 Base –transparent

P1 Base este gata de utilizare așa cum este livrat. Produsul asigura protecția transparentă a mașinii. Pentru a schimba culoarea sau aspectul acoperirii, este necesară aditivarea P1 Base cu pigmenți /fulgi /perle furnizate de sistemul Eye Candy Customz.

Operațiuni

 1. Deschideți bidonul de P1 Base
 2. Adaugați max 2% P1 Coatings Adhesion
  1. P1 Coatings Adhesion NU este obligatoriu, dar este recomandat pentru a crește aderența primului strat
  2. Nu depășiți dozajul de 2%
  3. Amestecați încet, dar uniform, pe măsura ce adăugați P1 Adhesion, pentru a evita aglutinarea.
 3. Primul strat se va aplica într-o tehnică medium-wet-coat,pentru a asigura o bună aderență la suport. Regula generală este că 1litru de P1 Base ar trebui să asigure acoperirea, într-un strat, a unui autovehicul de clasă medie.
 4. Așteptați uscarea primului strat.
  1. In mod normal uscarea vopselelor pe bază de apă ar trebui să dureze 5-10 min. Verificați gradul de uscare înaintea aplicării stratului următor.
 5. După uscarea primului strat, aplicați straturile următoare de P1 Base în același fel.
  1. Utilizarea P1 Coatings Adhesion NU este necesară după aplicarea primului strat.
 6. Aplicați minimum 4 straturi de P1 Base
  1. Deși după 2 straturi capacitatea de exfoliere este asigurată, aplicarea în 4 straturi va asigura durabilitate și rezistență mecanică a protecșiei P1 Base
 7. Aplicați lacul de protecție P1 Hypergloss in 2 straturi.
  1. Aplicarea lacului se face NUMAI după uscarea completă a P1 Base
  2. Aplicarea lacului P1 Hypergloss se face în 2 straturi.

Important

Imediat la aplicare, P1 Base are un aspect alb-lăptos. Pe măsură ce P1 Base se usucă, aspectul albicios devine transparent. Atenție, procesul de uscare nu este uniform pe toată suprafața mașinii. Până la finalizarea uscării, urme sau pete albicioase pot rămâne vizibile, iar odată cu uscarea completă, petele albicioase vor deveni transparente. Acesta nu este rezultatul unei reacții negative sau incomplete a vopselei, este procesul normal de uscare al P1 Base.

Uscarea trebuie sa fie completă înaintea aplicării stratului următor sau înainte de a încerca exfolierea. După primul strat, exfolierea nu se va face într-o singură bucată datorită incosistenței acoperirii.

 

Aplicarea P1 Base –cu aditivarea cu pigmenti /perle /fulgi

Schimbarea culorii vopselei și /sau realizarea de efecte se face prin aditivarea de pigmenti /perle /fulgi în vopseaua P1 Base livrată. Sistemul de pigmentare /aditivare recomandat este cel furnizat de compania americană Eye Candy Customz, prin care se pot obține până la 70.000 de nuanțe OEM.

Aplicarea P1 Base cu schimbarea culorii presupune aplicarea primului strat de P1 Base în forma livrată (transparent) urmată de aplicarea altor 3 straturi de P1 Base aditivat cu pigmenții din nuanța sau finisajul dorit.

Operațiuni

 1. Pentru aplicarea primului strat de P1 Base, transparent, urmați pașii 1-4 de la paragraful Aplicarea P1 Base -transparent.
 2. Vărsați conținutul flacoanelor de P1 Base echivalent a 3 straturi într-un vas curat și amestecați pentru uniformizare.
  1. Pentru un vehicul de clasă medie sunt necesari aprox. 3 litri de vopsea pentru cele 3 straturi și asigurarea unei acoperiri și dispersii complete a perlelor /fulgilor.
  2. Se recomandă prepararea întregii cantități de vopsea aditivată pentru a-i asigura uniformitatea.
 3. Dizolvati cu puțină apă (o ceașcă de apă), într-un vas separat, întraga cantitate de aditivi (perle /pigmenți /fulgi) necesară acoperirii, apoi filtrați conținutul. Dizolvarea în apă va asigura lichefierea și dispersia uniformă a aditivilor și o amestecare mai ușoară în vopsea.
  1. Verificați indicațiile de utilizare ale producătorului aditivilor înainte de utilizare
  2. 10-25 grame aditivi /1litru de P1 Base este mai mult decât suficientă.
 4. Odată aditivii dizolvați /lichefiați, turnați ușor conținutul în vasul cu P1 Base.
  1. Amestecați uniform conținutul vasului cu P1 Base. Nu este necesară amestecarea cu viteză mare
  2. Verificați ca dispersia pigmenților să fie uniformă în tot conținutul vasului.
  3. Dacă apar aglutinări /sedimentări ale aditivilor re-amestecați pentru a asigura omogenizarea
  4. Dacă însă, imediat după amestecare observați aglutinărea aditivilor, atunci așteptați 1-3 ore până la dizolvarea completă și disperia totală și de la sine a aditivilor.
 5. Turnați amestecul P1 Base aditivat în vasul pistolului de vopsit, folosind un filtru de 125. Vasele din PPS cu filtru încorporat sunt recomandate.
  1. Unii aplicatori preferă să nu filtreze vopseaua aditivată pentru a nu pierde în filtru perle /fulgi /pigmenți. In acest caz se recomandă filtrarea P1 Base înainte de aditivare
 6. Pentru pistolul de vopsit SATA 5000 B RP, folositi setarile generale de mai sus.
  1. Setările pistolului de vopsit depind major de experiența și tehnica vopsitorului.
 7. Aplicați P1 Base aditivat într-o tehnică full-wet-coat,în minimum 3 straturi.
 8. Este important ca aplicarea să se facă uniform, cu un pas de minim 50-50, pentru a asigura uniformizarea.
  1. Unii aplicatori adoptă un pas de 80-20 pentru o acoperire mai bună.
 9. Așteptați uscarea completă a fiecărui strat înainte de aplicarea următorului.
  1. In condiții normale, vopselele pe bază de apă se usucă în aprox. 15 min.
  2. Intotdeauna inspectați gradul de uscare înainte de spray-erea următorului strat. Dacă identificați porțiuni umede, așteptați câteva minute pentru uscarea completă a întregii suprafețe.
  3. Pentru anumite tipuri de perle se impune spray-erea vopselei pe toată lungimea mașinii, sau poziționarea pistolului sub un unghi de 45o, sau chiar vertical. In aceste cazuri este posibilă acumularera aditivilor la marginile panoului vopsit.
 10. Dupa aplicarea și uscarea completă a celor 3 straturi de P1 Base aditivată se vor aplica minimum 2 straturi de lac P1 Hypergloss.

Uscarea și Coacerea

După aplicarea lacului este indicată coacerea la o temperatură de 60oC timp de 30 min. Asteptați răcirea aprox 1 ora.

Pentru uscarea în aer, mașina va trebui ferită de praf aprox. 2,5 ore, iar atingerea va fi posibilă 4-5 ore.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Gooogle Analytics

Folosim Google Analytics pentru a va oferi o cat mai buna experienta atunci cand folositi site-ul nostru.

gdpr,_ga,_gid,_gat,_gac_
Gooogle Analytics